Χαβαλιέ

Η Χαβαλιέ είναι η Ελλάδα του Μουρμούρα, των γεννημένων Μύθων, μα και των κατασκευασμένων.

Είναι η δική μας Ελλάδα, μα και η Ελλάδα των Βιαστών και των ατάλαντων Θεατρίνων της.

Ένας παλιός Κομμουνιστής, ένας μάγκας απ’ το Βαρδάρι και ένα «παιδί» της Μεταπολίτευσης, κατηγορούν και απολογούνται, περηφανεύονται και ντρέπονται, αναλαμβάνουν το μερτικό που τους ανήκει, στα καλά και στα άσχημα, γιατί όπως λέει και ο πρώτος «Τίποτα δεν προέρχεται από παρθενογένεση».

Το «χθες» και το «σήμερα» ανακαλύπτουν πως είναι συγγενείς, παλιοί εραστές που χάθηκαν, μάνες που χώρισαν από τις κόρες και γιοί από τους πατεράδες.

Καλλιτέχνες και Παλιάτσοι, συγκρούονται για μια θέση στο «σανίδι». Περίεργοι Πολέμαρχοι δίνουν αποκλειστικές παραστάσεις και προσφέρουν στους θεατές κονιάκ με πάγο και κοκτέιλ από λάδι και ρετσίνι.

Παράδεισοι γίνονται μπουλόνια και λαμαρίνες και άλλοι σώζονται από γάτες.

Στη «δική μου Σαλονίκη», το πρώτο βιβλίο της «Χαβαλιέ που τη λέγανε Ελλάδα», ζωντανεύει μια άλλη Θεσσαλονίκη, που λίγοι γνωρίζουν.

Η Σαλονίκη του Ξενοφώντα και των φίλων του, που κοκκινίζει από ντροπή, μα και από ζωή. Μπερδεμένη ανάμεσα σε κόκκινα λαμπάκια και κόκκινες σημαίες, ξεχασμένη από την άλλη πόλη, ψάχνει για χρόνια να βρει ταυτότητα και δεν τη βρίσκει, γιατί έχει πολλές.

Μακρινοί οδοιπόροι από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία, την Πόλη και την ρημαγμένη ενδοχώρα, σμίγουν με τους ντόπιους και φτιάχνουν νέες κοινότητες.

Γλυκαίνουν τους ουρανίσκους με σάμαλι και ζεσταίνουν τα παγωμένα μέλη με σαλέπι.

Στροβιλίζονται σε λάσπες και χώματα, φτιάχνοντας παράγκες από υλικά σκόρπια και δεύτερο χέρι.

Βλέπουν Εβραίους να ξεσπιτώνονται και συγκρούονται με ταγματασφαλίτες.

Συναντούν κυρίες που είναι πόρνες και πόρνες που είναι κυρίες. Απορούν για την βασίλισσα που εξολοθρεύει χωρικούς, μα διαλέγει έναν απ’ αυτούς και τον κάνει κυβερνήτη.

Ακόμα πεταλώνουν άλογα στη Ραμόνα, όταν δέχονται πεσκέσι ένα διαστημόπλοιο. Το στέλνουν οι φίλοι από τη Ρωσία κι ας είναι οι Πολέμαρχοι στην εξουσία.

Ψωνίζουν «ευκαιρίες» στο Βαρδάρι, μα δεν ξεχνούν τον Άρη:

«Δεν βαριέσαι….Όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν»

Χαβαλιέ…..Ένα παραμύθι, πιο αληθινό από την ιστορία τους

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η Σοβιετική ένωση, στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης

Οι φήμες στην πόλη ήταν έντονες κι έλεγαν πως η Ρώσικη αρκούδα, η Σοβιετική Ένωση δηλαδή, συμμετείχε κανονικά στην Διεθνή έκθεση, χωρίς να ενοχλείται από τους Πολέμαρχους. Μάλλον ούτε αυτοί ένοιωθαν κάποια ενόχληση, από την αυτοκράτειρα του «παραπετάσματος».
Κάθε που έφταναν στα αυτιά του οι «δόλιες» πληροφορίες, χαμογελούσε ειρωνικά και ψιθύριζε: «Βρωμοχαφιέδες…ρουφιάνοι. Λες και δεν θα πάμε στην Έκθεση, να δούμε με τα μάτια μας την αλήθεια»
Ώσπου…Ώσπου το άκουσε από τον Δήμο:
-Οι δικοί σου συμμετέχουν κανονικά. Χθες  βράδυ ήμουν στο περίπτερο τους. Είναι πολύ ωραίο. Έχει….
Ο Μουρμούρας δεν ήταν εκεί, για να ακούσει τη συνέχεια. Είχε περάσει απέναντι και κατευθύνονταν στην Αγία Παρασκευή. Διάβηκε την τεράστια καγκελόπορτα και άρχισε να κόβει βόλτες ανάμεσα σε τάφους και κυπαρίσσια με τέτοιο ρυθμό, λες και τον κυνηγούσαν.
Άρχισε να κουράζεται και η ένταση της φωτιάς που άναβε στο κεφάλι του, μειώθηκε. Ένοιωσε το μυαλό να λειτουργεί ξανά και το βλέμμα να καθαρίζει:
«Και γιατί δηλαδή να μη συμμετέχει; Και πριν τη χούντα, χούντα δεν είχαμε; Αφού συμμετείχε τότε, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Και ύστερα…ξέρεις τι είναι να κυματίζουν οι κόκκινες σημαίες, μπροστά στις μούρες των ταγματασφαλιτών;»
Δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον εαυτό του, μα την απόφαση την πήρε.
-Κλειώ…Θα πάρω τον Γιάννη, να πάμε βόλτα.
-Που θα πάτε Δημητρό μου;
-Είναι έκπληξη. Θα σου πούμε όταν γυρίσουμε!
Ο νεαρός ήταν ήδη έτοιμος. Έκλεισαν την πόρτα πίσω τους, μπροστά στην απορημένη γυναίκα.
-Που θα πάμε;
-Πάμε στο Βαρδάρι, να πάρουμε λεωφορείο για την Έκθεση.
-Σοβαρά το λες;
-Ολοσόβαρα.
Ο Γιάννης έσφιξε τις μπουνιές του. Τέτοια χαρά δεν την περίμενε.
Έβαλε την μάρκα στη σχισμή και η περιστρεφόμενη σιδεριά γύρισε και τον άφησε να περάσει. Ακολούθησε ο γιος του.
-Έλα από δω…
Στάθηκε και θαύμασε συγκινημένος, την τεράστια κόκκινη σημαία, που κουνούσε το ελαφρύ αεράκι. Δεν πίστευε αυτό που έβλεπε, ούτε τους εκατοντάδες ανθρώπους που σπρώχνονταν στην είσοδο.
«Δικοί μας είναι όλοι αυτοί;», αναρωτήθηκε.
Ήταν και….δικοί τους, μα η βασική αιτία της κοσμοσυρροής ήταν το διαστημόπλοιο, που κουβάλησαν οι Ρώσοι και πριν τη Σαλονίκη είχε περάσει και από τη Σελήνη!
Ο Γιάννης τον έσπρωξε αδημονώντας. Βούτηξαν κι αυτοί στη λαοθάλασσα, κινδυνεύοντας να σκάσουν απ’ την πίεση. Τα πόδια δεν πατούσαν στο δάπεδο και ο Μουρμούρας έμπλεξε ανάμεσα σε δυό ψηλούς, αναγκασμένος να βλέπει μόνο πλάτες.
Σαν κατάφεραν όμως να φτάσουν στο επίζηλο σημείο, ένοιωσαν δικαιωμένοι. Χάζευαν με ανοιχτό στόμα το εξαίρετο δημιούργημα και αν δεν τους έδιωχναν, θα έμεναν ώρες να το θαυμάζουν! Προχώρησαν στην έξοδο, πιο άνετα τώρα πια και ο Δημητρός έριξε κλεφτές ματιές στο χώρο.
Στην πόρτα, δύο όμορφες κοπέλες κρατούσαν πανεράκια, με εκατοντάδες καρφίτσες για το πέτο, που απεικόνιζαν τα εργαλεία των Κομμουνιστών. Σφυρί και δρεπάνι, χρυσά και σε κόκκινο φόντο.
Ο Μουρμούρας κοίταξε τον τελευταίο ασφαλίτη, που «μέτραγε» τις καρφίτσες και άρπαξε δυό από το πανέρι, χαρίζοντας στην κοπέλα το ωραιότερο χαμόγελο του!
-Στάσου…Στάσου να σου τη βάλω στο σακάκι.
Ο Γιάννης κορδώθηκε όπως οι στρατιωτικοί, όταν παρασημοφορούνται. Έβαλε και ο Δημητρός τη δική του.

Σήκωσε τα μάτια στον ουρανό. Του φάνηκε πως είδε τον Σηφοστάλη, καθισμένο σ’ ένα συννεφάκι, να χαμογελάει ειρωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: