Χαβαλιέ

Η Χαβαλιέ είναι η Ελλάδα του Μουρμούρα, των γεννημένων Μύθων, μα και των κατασκευασμένων.

Είναι η δική μας Ελλάδα, μα και η Ελλάδα των Βιαστών και των ατάλαντων Θεατρίνων της.

Ένας παλιός Κομμουνιστής, ένας μάγκας απ’ το Βαρδάρι και ένα «παιδί» της Μεταπολίτευσης, κατηγορούν και απολογούνται, περηφανεύονται και ντρέπονται, αναλαμβάνουν το μερτικό που τους ανήκει, στα καλά και στα άσχημα, γιατί όπως λέει και ο πρώτος «Τίποτα δεν προέρχεται από παρθενογένεση».

Το «χθες» και το «σήμερα» ανακαλύπτουν πως είναι συγγενείς, παλιοί εραστές που χάθηκαν, μάνες που χώρισαν από τις κόρες και γιοί από τους πατεράδες.

Καλλιτέχνες και Παλιάτσοι, συγκρούονται για μια θέση στο «σανίδι». Περίεργοι Πολέμαρχοι δίνουν αποκλειστικές παραστάσεις και προσφέρουν στους θεατές κονιάκ με πάγο και κοκτέιλ από λάδι και ρετσίνι.

Παράδεισοι γίνονται μπουλόνια και λαμαρίνες και άλλοι σώζονται από γάτες.

Στη «δική μου Σαλονίκη», το πρώτο βιβλίο της «Χαβαλιέ που τη λέγανε Ελλάδα», ζωντανεύει μια άλλη Θεσσαλονίκη, που λίγοι γνωρίζουν.

Η Σαλονίκη του Ξενοφώντα και των φίλων του, που κοκκινίζει από ντροπή, μα και από ζωή. Μπερδεμένη ανάμεσα σε κόκκινα λαμπάκια και κόκκινες σημαίες, ξεχασμένη από την άλλη πόλη, ψάχνει για χρόνια να βρει ταυτότητα και δεν τη βρίσκει, γιατί έχει πολλές.

Μακρινοί οδοιπόροι από τη Μικρασία, τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία, την Πόλη και την ρημαγμένη ενδοχώρα, σμίγουν με τους ντόπιους και φτιάχνουν νέες κοινότητες.

Γλυκαίνουν τους ουρανίσκους με σάμαλι και ζεσταίνουν τα παγωμένα μέλη με σαλέπι.

Στροβιλίζονται σε λάσπες και χώματα, φτιάχνοντας παράγκες από υλικά σκόρπια και δεύτερο χέρι.

Βλέπουν Εβραίους να ξεσπιτώνονται και συγκρούονται με ταγματασφαλίτες.

Συναντούν κυρίες που είναι πόρνες και πόρνες που είναι κυρίες. Απορούν για την βασίλισσα που εξολοθρεύει χωρικούς, μα διαλέγει έναν απ’ αυτούς και τον κάνει κυβερνήτη.

Ακόμα πεταλώνουν άλογα στη Ραμόνα, όταν δέχονται πεσκέσι ένα διαστημόπλοιο. Το στέλνουν οι φίλοι από τη Ρωσία κι ας είναι οι Πολέμαρχοι στην εξουσία.

Ψωνίζουν «ευκαιρίες» στο Βαρδάρι, μα δεν ξεχνούν τον Άρη:

«Δεν βαριέσαι….Όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν»

Χαβαλιέ…..Ένα παραμύθι, πιο αληθινό από την ιστορία τους

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο Εθνάρχης

Έκατσε στο γραφείο κι έβαλε το κεφάλι ανάμεσα στις παλάμες του. Σουρούπωνε και η κίνηση στο μαγαζί ήταν είδος εν ανεπαρκεία, όπως και τις προηγούμενες ώρες, τις περασμένες μέρες, τις τελευταίες βδομάδες.  Το προσωπικό είχε περιοριστεί σε τρία άτομα κι αυτά κυνηγούσαν συνήθως μύγες, όταν τις εύρισκαν. Ο Αλέξανδρος είχε βρει τα πατήματα...
Διάβασε περισσότερα ... »

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η Κομμουνιστική επανάσταση του 14ου αιώνα

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, Κομμουνιστική εξέγερση στην Χαβαλιέ είχε ξανασυμβεί και μάλιστα στην Θεσσαλονίκη και μερικούς αιώνες πριν την ανακάλυψη του Κομμουνισμού!! Γύρω στα 1300, ο Γρηγόρης ο Παλάμης, μοναχός και σπουδαίος λόγιος, ιδρύει την κίνηση των «Ησυχαστών», που λέει σε όλους να αποδεχτούν τα κοινωνικά τετελεσμένα,  αδικία-εκμετάλλευση-ανισότητα!...
Διάβασε περισσότερα ... »

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Η Γεωργία

Ο Ξενοφώντας χαιρετούσε τις πόρ@#ς μία-μία, καθώς έκανε τη βόλτα του κι  αυτές  ρωτούσαν η μια την άλλη, πίσω από την πλάτη του: «Καλέ, που βολεύει τις ανάγκες του, αυτός ο ομορφούλης;» «Όπου και να τις βολεύει, νταβατζής θα γίνει ή Κομμουνιστής!»,  η «πληρωμένη» απάντηση από τη «φιλοσοφημένη» της παρέας. Ήξεραν...
Διάβασε περισσότερα ... »

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Τρένα γεμάτα χωρικούς για τη Σαλονίκη

Ένοιωσε το βαρύ του χέρι στον ώμο… «Σήκω, θα πάμε στη θάλασσα….». Η απορία ήταν πιο έντονη από την χαρά του. Καλοκαιρινή μέρα και ο πατέρας  στο σπίτι; Πως και πως, περίμενε κάθε χρόνο να καλοκαιριάσει, να κάνει συνεχόμενα μεροκάματα, οικοδόμος γαρ, να βάλει  πέντε δραχμές στην άκρη, για τις δύσκολες μέρες του Σαλονικιώτικου...
Διάβασε περισσότερα ... »

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Το Βαρδάρι κάποτε

Στην αναμονή για να βγουν οι «πρωϊνοί»! Το Βαρδάρι του Ξενοφώντα, ήταν το κεντρικό διαμάντι στο περιδέραιο που αγαπούσε. Στο περιδέραιο που γνώριζε και αναγνώριζε σαν Θεσσαλονίκη, για πάρα πολλά χρόνια. Γύρω του, πούλιες πλουμιστές οι συνοικίες, με πρώτη και καλύτερη γι’ αυτόν το Κάστρο, μα όλες ποθητές και αξιαγάπητες. Εν αρχή η...
Διάβασε περισσότερα ... »